Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Hammarby vinner Trippelderbyt 2019

28 MAJ 2019 17:40
Hammarby IF Boule vinner Trippelderbyt 2019 för första gången i turneringens historia.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2019 17:40

Trippelderbyt är ett årligt återkommande trekejsarslag i boule pétanque mellan bouleföreningarna i AIK, Djurgården och Hammarby. Turneringen instiftades 2011 och sedan starten så har man kämpat om pokalen som donerades av Sven Antonsson (AIK). Segern har i perioder gått till ömsom Djurgården och AIK. Endast Hammarby har saknat en inskription på trofén.

Två gånger tidigare har Hammarby nosat på segern. 2016 förlorade man mot Djurgården med samma antal vunna matcher men med endast ett enda ynka klot i differens till segrarna. Året därpå 2017 förlorade man mot AIK, återigen med samma antal vunna matcher, men nu med några få klot i differens. Förra året, 2018 tog AIK så en tydlig seger och krossade Hammarbys dröm om en seger efter ett par år med jämna resultat och förlust på målsnöret.

Under den gångna helgen, lördagen 25 maj, spelades så den nionde upplagan av Trippelderbyt. Nytt för i år var att Trippelderbyt flyttades till Vasaparkens boulebanor efter att banorna i Slottsbacken nyligen rivits. Det nya banvalet kändes riktigt bra, det bjöd på en del svåra utmaningar och exponeringen mot boende i Stockholm är med all sannolikhet större än bland turistströmmarna runt slottet.

Årets Trippelderby bjöd på flera riktigt långa matcher på över 2 timmar (!) där ingen ville ge sig. I flera matcher hamnar Hammarby även i stora poängunderlägen initialt, men man kämpar sig upp i match efter match. Efter halva turneringen har man vunnit alla sina fyra matcher. AIK och Djurgården hade då endast var sin seger mot varandra.

Slutet blir dock mer spännande än vad den starka inledningen torde peka på. Hammarby förlorar en match mot AIK och vinner en mot Djurgården i tredje omgången och går upp till 5 segrar. AIK tar bägge sina matcher i tredje omgången och vinner mot Djurgården i sista omgången för tre segrar och spelar en kritisk match mot Hammarby med chans att komma upp till nödvändiga 5 segrar och då även en god chans att vinna på klotdifferens. På banan intill spelar dock Hammarby mot Djurgården med slagläge att vinna en till seger för ointagliga 6 matcher.

AIK får en stark inledning i den sista matchen mot Hammarby men Bajen kämpar sig kvar. På banan intill vinner Hammarby över Djurgården och jubel utbryter. Den pågående matchen mellan Hammarby och AIK är inte längre avgörande, men Hammarby tar slutligen hem segern även i den sista matchen och går igenom turneringen med seger i 7 av 8 matcher.

Hammarby vinner Trippelderbyt för första gången i turneringens historia sedan den instiftades 2011.

Nu vårdar vi Sven Antonssons pokal.

#forzabajen

Foto: William Wahman

Klubb Vinster Klottdiff
HIF logo icon Hammarby  7 av 8 matcher   +21
AIK logo icon AIK  4 av 8 matcher   +11
DIF logo icon Djurgården  1 av 8 matcher   -32
Skribent: Niklas Holmström
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Hammarby IF BF - Boule
Stefan Johansson, Ringvägen 160 lgh 1301
11631 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0708231064
E-post: info@hammarbyboule.s...

Se all info